Vloeren en taptijten: tegels met houtlook

25 januari 2018
 Categorieën: Binnenhuisarchitecten, Blog


Tegels met houtlook

Wat is er mooier op de vloer dan hout? Hout geeft een natuurlijke uitstraling aan de ruimte en je ruimte krijgt een warme sfeer. Nu is het wel zo dat hout de nodige onderhoud vergt. Zo moet je vooral bij een massief houten vloer, om de zoveel tijd, de vloer lakken of beitsen. Er zijn natuurlijk ook houtsoorten zoals laminaat waarbij dit niet hoeft. Maar de uitstraling van laminaat is wel heel anders dan bij een massief houten vloer. Een massief houten vloer heeft ook als nadeel, dat het wat lastiger is te onderhouden. Je kan niet echt gebruik maken van chemische reinigingsmiddelen en het is veel lastiger om vloerverwarming aan te leggen. Al deze problemen kan je oplossen en toch de uitstraling van een houten vloer behouden door tegels houtlook te (laten) leggen.


Wat zijn tegels met een houtlook?

Tegels met een houtlook zijn vloer- of wandtegels met het uiterlijk van hout. Zo lijkt het alsof je een houten vloer hebt, maar je hebt gewoon een tegelvloer. Een ander woord voor tegels met een houtlook is keramisch parket. Dit komt omdat dit keramische tegels zijn. In combinatie met het uiterlijk van de tegel, de houtlook, maakt het dat het een soort parket wordt. Het keramiek van de tegel wordt dubbel gebakken, zodat je een stevige tegel hebt. Daaroverheen komt dan een porseleinen laag met de houtlook. En niet alleen de look, ook het reliëf wordt vaak overgenomen, zodat je ook de nerven in de tegel ziet zitten. Dit maakt de natuurlijke houten look van de tegel. De tegels zijn in allerlei lengtes verkrijgbaar, zodat je net als bij een houten parket vloer, de vloer in allerlei motieven kan leggen. Het is zelfs mogelijk om een visgraat vloer te leggen, maar alleen niet van echt hout, maar met keramisch parket. Ook andere motieven zijn mogelijk. Wanneer je bijvoorbeeld langwerpige tegels legt, lijkt het net alsof je een vloer hebt met houten planken. Zo heb je dus een prachtige vloer, die qua uiterlijk aan een houten vloer voldoet, maar je hebt het gemak van een tegelvloer.


Overige voordelen 

In tegenstelling tot een houten vloer, zijn tegels krasvrij en slijtvast. Hierdoor hoef je geen onderhoud aan je vloer te plegen, wat je met een massief houten vloer wel moet doen. Je kan de vloer gewoon reinigen met behulp van chemische middelen en je hoeft niet bang te zijn voor vlekken of verkleuringen. Een groot voordeel is ook dat je vloerverwarming kunt gebruiken onder keramisch parket. Zo voel je ook helemaal niet dat je op tegels loopt. Daarnaast zijn tegels met een houtlook ook bestand tegen vocht en kun je ze ook gewoon in vochtige ruimtes leggen.


Delen